Dr. Louisa von Plettenberg (geb. von Hardenberg)


Research interests/ Forschungsschwerpunkte


  • Life Cycle Sustainability Assessment of digital technologies and innovations in agriculture
  • Sustainability of digitalization in the agriculture sector in Lower Saxony
  • Animal welfare in the meat industry
  • Examination of different distribution channels for meat and sausage products from animal-friendly farming
  • Acceptance research



Research Projects/ Forschungsprojekte

Zukunftslabor Agrar
Future Laboratory Agriculture (ZLA), specifically in the subproject of the University of Göttingen, the holistic approach to evaluating the sustainability of digitalization in Lower Saxony's agriculture is the focus of the investigations. Throughout the project, selected use cases from crop and animal production, along with their associated use of digital technologies, will be examined. Additionally, the ZLA addresses issues of data management and interpretation, as well as the automation and innovations (robotics, artificial intelligence) in agricultural technology.


Academic Career/ Akademischer Werdegang


Since 04/2020: Research Assistant, Georg-August-University Göttingen, Department of Agricultural Economics and Rural Development, Chair of Agriculture and Food Business Management

Academic Education/ Akademischer Bildungsweg

03/2017 - 05/2020: Ph.D. Program

10/2014 - 11/2016: Master's Program

  • Georg-August-University Göttingen, Faculty of Agricultural Sciences
  • Master's Thesis Topic: The Availability of Animal Welfare Meat through Butcher Shops in Germany

10/2011 - 09/2014: Bachelor's Program

  • Georg-August-University Göttingen, Faculty of Agricultural Sciences
  • Bachelor's Thesis Topic: Insights into the Relationship between Housing and Management Practices in Relation to Behavioral Disorders in Horses


Study activities and internships/ Studienbegleitende Aktivitäten und Praktika

04/2017: Trainer Qualification Examination by LWK Niedersachsen
03/2015 - 04/2015: Temporary Worker at Turley Farm in New Zealand (Temuka)

  • Harvesting tasks (potatoes, onions)

08/2013 - 10/2013: Internship at Osombahe Farm in Namibia

  • Cattle herd management
  • General farm work


Publications and Conferences/ Publikationen und Vorträge

Dissertation
von Hardenberg, L. "Tierwohl in der Fleischwirtschaft. Einstellungen und Strategieoptionen.", Internationale Reihe Agribusiness, 27, Cuvillier Verlag, 2020, Göttingen
2021
Von Hardenberg, L. und Heise, H, "Einflussfaktoren auf die Bereitschaft deutscher Fleischereifachgeschäfte und Direktvermarkter zum Angebot von Tierwohlfleisch – Eine PLS-Analyse.", Schriften der Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften. Herausforderungen für die ländliche Entwicklung: Wirtschafts- und sozialwissenschaftliche Perspektiven. Jahrestagung der Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften. Bd. 56, S. 91-103 2021
2020
Schukat, S., von Plettenberg, L., Heise, H. "Animal Welfare Programs in Germany—An Empirical Study on the Attitudes of Pig Farmers.", Agriculture, 10(12), 609, 2020 Link
Von Plettenberg, L. und Heise, H. "Bewertung von Tierwohlkriterien der Initiative Tierwohl: Einstellungen deutscher Mastschweinehalter/-innen.", Austrian Journal of Agricultural Economics and Rural Studies, 29, 151-16, 2020
Von Hardenberg, L., Schaper, C. und Heise, H. "Die Bereitschaft deutscher Fleischer und Direktvermarkter zur Umsetzung alternativer Vertriebs- und Marketingstrategien in der Vermarktung von Tierwohlfleisch.", Berichte über Landwirtschaft-Zeitschrift für Agrarpolitik und Landwirtschaft. 98(1) 2020 Link
Von Plettenberg, L. "Diffusion digitaler Technologien und Innovationen –Chancen und Herausforderungen für eine nachhaltige Landwirtschaft 4.0.", Virtuelle ZLAKonferenzreihe am 15.12.2020 Link
Von Hardenberg, L. und Heise, H, "Einflussfaktoren auf die Bereitschaft deutscher Fleischereifachgeschäfte und Direktvermarkter zum Angebot von Tierwohlfleisch – Eine PLS-Analyse.", 60. Jahrestagung der Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften, 23.09 – 25.09.2020, Halle
2019
Von Hardenberg, L., Theuvsen, L. und Heise, H. "Tierwohlprogramme in der Geflügelhaltung – Eine empirische Untersuchung bezüglich der Einstellungen von Landwirten/-innen gegenüber Tierwohlprogrammen.", Journal of Agricultural Economics and Rural Studies, 28.14, 103-110, 2019
Von Hardenberg, L. und Heise, H. "Bewertung von Tierwohlkriterien der Initiative Tierwohl durch Mastschweinehalter: Einfluss auf die Wirtschaftlichkeit.", 29. Jahrestagung der ÖGA, 19.09. - 20.09.2019, Innsbruck
2018
von Hardenberg, L. und Heise, H. "German Pig Farmers’ Attitudes towards Animal Welfare Programs and their Willingness to Participate in these Programs: An Empirical Study.", International Journal of Food Systems Dynamics, 9(3), 289-301, 2018 Link
2017
Pirsich, W., von Hardenberg, L., Theuvsen, L. "Eine empirische Analyse zum Angebot von Tierwohl-Fleisch in Fleischerfachgeschäften.", Berichte über Landwirtschaft Band 95(2), 2017 Link
Pirsich, W., von Hardenberg, L., Theuvsen, L. "The Pet Food Industry: An innovative Distribution Channel for Marketing Feed Products from Welfare Friendly Production to Consumers?" International Journal in Food System Dynamics, 8(3), 250-261, 2017 Link